Doradztwo żywieniowe TCM
Doradztwo żywieniowe
Tradycyjnej Medycyny Chińskiej
Istotnym elementem w leczeniu Pacjenta jest nie tylko dobór właściwych metod leczenia, ale także wyrobienie zdrowych nawyków żywieniowych. Dlatego dietetyka w Tradycyjnej Medycynie Chińskiej ma ogromne znaczenie profilaktyczne i terapeutyczne.
Zalecenia dietetyczne dobierane są indywidualnie, co pozwala na zoptymalizowanie korzyści płynących ze stosowanej diety. Wytyczne TMC są pomocne przy doborze diety dla danego Pacjenta w zależności od stanu zdrowia, kondycji, czy zapotrzebowania organizmu.
O właściwościach i przeznaczeniu produktów spożywczych decydują ich smak, obszar oddziaływania i jakość termiczna, która określa, czy produkt jest gorący, ciepły, neutralny, chłodny czy zimny. W zależności od smaku danego produktu, ma on różne właściwości lecznicze. Smak może być słony, ostry, słodki, gorzki lub kwaśny. Z kolei obszar oddziaływania dotyczy konkretnego narządu ciała, na które ma wpływ dany produkt.
Dietetyka to nie tylko działanie lecznicze. Dzięki zaleceniom TMC można gotować smacznie i różnorodnie, co wpływa na lepsze samopoczucie Pacjenta.